The Market Building, Wood Wharf, Canary Wharf

Pilbrow & Partners were selected by Canary Wharf Group to design the Market Building at Wood Wharf following an invited competition. The building forms the centre piece of Canary Wharf’s new mixed use urban quarter: Wood Wharf.

Date
2014 - Present

Client
Canary Wharf Contractors Ltd

Location
Canary Wharf, London

Gross Floor Area
25 000 m²

Status
Planning

The 14-storey building accommodates a rich mix of uses: collaborative workspace at the heart of the building is set between a grand public retail market at its base and a new ‘sky bar’ and restaurant at its top.

A side core steel framed superstructure provides an adaptable framework within which each of the programme elements can be accommodated. A filigree diagrid provides the lateral stability for the building’s superstructure allowing atria to be created within the interior.

Moving the core to the north allows for a simple, generous and open ground floor space that functions as an extension to the public realm, with cafés and restaurants that spill out into the new square planned to its south.

The restaurant and ‘sky bar’ are set below a generous over-sailing roof which forms a dramatic termination to the building’s facade. Dining areas step down towards a broad south facing external terrace which commands dramatic views over Wood Wharf and South Quay.

The office accommodation marks a break with corporate orthodoxy. Structure and services are exposed and the filigree external diagrid allows connections to be opened between individual floors and maximises natural light.