The Francis Crick Institute

Following an invited competition, PLP Architecture were appointed in March 2010 to collaborate with HOK to develop the design of The Francis Crick Institute, the new 855,750 ft2 national centre for biomedical research, and in particular the building’s external massing, elevations and public realm and related planning application. This is a project of PLP Architecture

Date
2010 - 2016

Construction Cost
£ 280 million

Client
The Francis Crick Institute

Location
Kings Cross, London

Gross Floor Area
79 000 m2

Status
Built

The scale of the building is key to its future success, bringing a critical mass of researchers across a range of scientific disciplines together to foster innovation and invention.

In response, the building presents a clear and legible expression of its internal organization, with a generously scaled transverse atrium bringing light and views into the heart of the building. Four quadrants of laboratory space form the main terracotta–clad body of the building whilst the plant is set back in a recessed roof volume.